Edvard II

”Kaikki, jotka eivät rakasta tupakkaa ja poikia, ovat hulluja.”

”Apostoli Johannes oli kristuksen petikaveri ja kääriytyi aina tämän syliin niin kuin sodoman synnintekijät tekivät.”

Kaksi tunnetuinta lausetta, joita on väitetty Christopher Marlowen (1564–1593) sanomiksi.

Edvard II  

Englannin renessanssiteatterin suuri tuntematon, Christopher Marlowe, kirjoitti tragedian Edvard II 1500-luvun lopulla, ennen perheinstituution ja puritanismin valtakauden alkua. Tarina kuvaa valtataisteluja Englannin hovissa 1300-luvun alussa, sytykkeinä ja tekosyinä kuninkaan epäsäätyiset miessuhteet ja aateliston pelko oman asemansa heikentymisestä.

Vaikka kuolemantuomio miestenvälisestä seksistä oli voimassa jo näytelmän kirjoitusajankohtana, alkoi laajamittaisempi homojen vainoaminen vasta 1600-luvulla. Liian suorasukainen näytelmä painui unohduksiin ja seuraavia esityksiä saatiin odottaa 300 vuotta. Uusimman tulemisensa se koki Derek Jarmanin filmatisointina 1991, minkä jälkeen myös teatterit ovat alkaneet löytää tekstin.

 

  

HGT avaa katsojan eteen maailman, joka on ei tunne meidän aikamme hellimää mielikuvaa ihmisarvosta, suvaitsevaisuudesta ja yhdenvertaisuudesta. Samalla heitämme ilmaan kysymyksen, mihin suuntaan oman aikamme arvomaailma on menossa.

Edvard II:n (1284–1327) ajan tunnelma ei tällä kertaa rajoitu pelkästään näytelmään, vaan olemme loihtineet myös Teatteri Toivon lämpiöön ajatuksia herättävän elämyksen. Yleisö on tervetullut viihtymään kanssamme Wärtsilän vanhan telakkahallin tunnelmalliseen miljööseen ennen ja jälkeen esityksen. Ovet avautuvat tuntia ennen esitystä.

  • Christopher Marlowe: Edvard II (1592)
  • Ohjaus Matti Rasilainen

 

Lämpiössä voi myös tutustua vierailevien taiteilijoiden töihin, esimerkiksi kuvataiteilija Viva Granlundin interaktiiviseen valtaa käsittelevään teokseen, johon katsoja voi osallistua kirjoittamalla tiiliseinään ajatuksiaan vallasta. Muut lämpiötilan taiteilijat: Makla Laine, Lasse Larsson, Helmi Korhonen, Fredrika Biström, Nina Albrecht ja Nadja Leham.

 

Ensi-ilta Teatteri Toivossa 19.3.2014