Corpus Christi 

Corpus Christi on Jeesuksen kärsimysnäytelmä sijoitettuna nykyajan homoyhteisöön. Kristus ei aseta rajoja rakkaudelle ja ehtoja armolle. Hänen maailmassaan avioliitto kuuluu kaikille. Näytelmä ottaa kantaa yhä ajankohtaisiin ihmisarvoa, suvaitsevaisuutta ja armoa käsitteleviin kysymyksiin. Messias syntyy 1950-luvun Texasiin käyden läpi Kristuksen raskaan kohtalon ja haastaen samalla katsojan pohtimaan ihmisyyden ja jumaluuden suhdetta. McNallyn tarina on kiehtova ja puhdistava taistelu vihaa, julmuutta, erottelua ja tekopuhyyttä vastaan.

Corpus Christi är berättelsen om Jesu lidande iscensatt i en modern gayvärld. Kristusgestalt godkänner inga gränser för kärleken, inte heller för nåden. I hans värld tillhör äktenskapet alla. Pjäsen tar ställning i frågor som är aktuellare än någonsin; människovärde, tolerans och nåd. Messias föds i 1950-talets Texas, går igenom Kristi tunga öde och utmanar samtidigt publiken att begrunda förhållandet mellan mänsklighet och gudomlighet. McNallys berättelse är en fascinerande och renande kamp mot hat, ondska, segregering och skenhelighet.

 

 

Näytelmän on kirjoittanut amerikkalainen näytelmäkirjallisuuden kärkinimi Terrence McNally, ja se kuvaa Jeesuksen keskeisimmät elämänvaiheet nykyaikaan ja homomaailmaan sijoitettuna. McNallyn tarina on kiehtova ja puhdistava taistelu vihaa, julmuutta, erottelua ja tekopyhyyttä vastaan. Näytelmä ottaa ajankohtaisesti kantaa mm. kristinuskon armon käsityksen ja homoseksuaalisuuden suhteeseen.

Corpus Christi sai ensiesityksensä mellakoiden saattelemana Manhattan Theatre Clubilla 22.09.1998, mutta tuoreemmatkaan näyttämösovitukset eivät ole säästyneet uskonnollisten ja äärioikeistolaisten ryhmien hyökkäyksiltä. Sekä näyttämösovitus Ateenassa lokakuussa 2012 että dokumenttielokuva USA:ssa huhtikuussa 2012 aiheuttivat jälleen mielenosoituksia. Ateenassa näytelmän esittämisestä jouduttiin kokonaan luopumaan turvallisuussyistä.

 

  • Suomennos ja ohjaus: Timo Rissanen

 

Ensi-ilta Kulttuuriareena Gloriassa 19.3.2013