HELSINGIN GAYTEATTERI HGT RY
HELSINGFORS GAYTEATER RF

Helsingin Gayteatteri HGT ry – Helsingfors Gayteater HGT rf on perustettu syksyllä 2007. Yhdistyksen tarkoituksena on tukea seksuaalivähemmistöjen teatteritoimintaa ja edistää yhdenvertaisuutta yhteiskunnassa teatteritaiteen keinoin. Yhdistys tekee tunnetuksi homotaiteilijoiden tuotantoa. HGT:llä ei ole pysyvää teatteritilaa, vaan esityspaikka valitaan projektikohtaisesti. HGT valmistaa 2–3 ensi-iltaa vuodessa. Vakituista henkilökuntaa yhdistyksellä ei ole. Jäseniä yli 10-vuotiaalla teatterilla on noin kolmekymmentä. Helsingin Gayteatteri on harrastajapohjainen teatteri, joka on vakiinnuttanut asemansa merkittävänä suomalaisen homoyhteisön identiteettiä rakentavana tekijänä.

Helsingin Gayteatteri HGT ry on Suomen Harrastajateatteriliitto ry:n jäsen.

 

Suomen Harrastajateatteriliiton ja Jyväskylän kaupunginteatterin järjestämää 47. Harrastajateatterikesä-festivaalia vietettiin 20.–22.8.2021. Vain viikkoa ennen lähes loppuunmyytyä tapahtumaa se päätettiin heikentyneestä koronatilanteesta ja aluehallintoviraston antamista määräyksistä johtuen siirtää virtuaaliseksi. Festivaalin ohjelmiston tallenteita, kuin myös päätöstilaisuus oli nähtävissä ilmaiseksi verkossa. Festivaaleille oli valittu mukaan viisi teatteria. Helsingin Gayteatteri HGT:n lisäksi Teatteri Fiasko Joensuusta, Tikkurilan teatteri Vantaalta, Teatteri Sisar Tuusulasta ja Teatteri Kultsa Helsingistä. Ohjelmiston oli valinnut Suomen Harrastajateatteriliiton toiminnanohjaaja, teatteritaiteen maisteri, teatteriohjaaja ja -opettaja Sanna Saarela.

Tapahtuman raadissa istuivat näyttelijä Jukka-Pekka Mikkonen, ohjaaja ja dramaturgi Seppo Honkonen sekä näyttelijä Jaana Pesonen. Raati jakoi kannustusrahaa seuraavasti:

  • Tikkurilan Teatteri ”Eikä yksikään pelastunut” 500 €
  • Teatteri Kultsa ”Yössä Gehennan” 300 €
  • Teatteri Sisar ”Kodittomat” 200 €

Raadin palautteessa esityksemme Pinkkiä Punatähden Varjossa – Rosa unterm roten Stern sai kiitosta mm. elokuvamaisista leikkauksista kohtausten välillä, autenttisesta ajankuvasta, hurmaavasta hahmokavalkadista ja aidoista heittäytymisistä sekä ajankohtaisen aiheen käsittelystä.

HGT:n Simo Karhula sai henkilökohtaisen kunniamaininnan näyttelijän työstä: ”Aitoa, luonnollista ja herkkävireistä läsnäoloa tilanteessa. Oleellinen vastavoima hienosti tyypitellylle persoonagallerialle.” Onnea Simo!